Raha on elämän ja kuoleman kysymys

Martti Malmi
4 min readOct 17, 2016

Julkaistu alun perin Sirius Bisnes -blogissa 15.2.2015

Raha olisi Pekka Routalemmen mielestä hyvin jännä juttu. Tietokannassa olevia numeroita, jotka määräävät miten ihmiskunnan resurssit jakautuvat. Ihmiset ymmärtävät keskimäärin aika vähän rahasta siihen nähden, että raha tai sen puute määrää miten he voivat käyttää elämänsä päivät.

Abstraktin olemuksensa vuoksi rahakysymykset eivät valitettavasti herätä yhtä paljon tunteita ja mielenkiintoa kuin vaikkapa homoliitot tai söpöjen eläinten oikeudet, vaikka ne ovat jokapäiväisen elämän kannalta paljon merkityksellisempiä.

Voit elää kituuttaa tehden rankkaa työtä sairaanhoitajana Suomessa ja hyvällä tuurilla saada asuntolainan maksettua ennen eläkeikää. Tai voit pelata turhanpäiväistä rahapeliä ja elää kuin Dan Bilzerian. Tai voit saada miljoonaperinnön ja elää mukavasti koroilla, tekemättä koskaan päivääkään töitä. Rahalla voi saada nautintoa ja onnea, ja rahan puute voi aiheuttaa kipua, kurjuutta ja lyhyttä elinikää.

Pokerimiljonääri Dan Bilzerian

Raha ei loppujen lopuksi olekaan pelkkää abstraktia numerohöttöä, vaan se ihan käytännössä mittaa sinunkin elämäsi tunteja ja niiden laatua. Siksi sellaista asiaa kuin “verotus” ei voi sivuuttaa olankohautuksella, minkä joku saattoikin jo huomata kirjoituksieni teemoista. Jutta ja Jyrki määräävät elämäsi rajallisista tunneista pääasiassa verotuksen avulla.

Jos Jutta ottaa sinulta ensin 30% tuloverona ja sitten Jyrki 20% alv:nä kaikesta mitä ostat, menetyksesi on valitettavan todellinen. Joudut tekemään noin kaksinkertaisen määrän töitä saman elintason eteen — 20 ylimääräistä viikkotuntia hikisessä toimistokuutiossa tai pakkasessa rakennustyömaalla. Tarkemman arvion voit laskea veroaste.fi-palvelussa.

Vaihtoehtoisesti joudut tinkimään kaikenlaisesta mikä elämässäsi on arvokasta, kuten harrastukset, hyvä ruoka, laadukas terveydenhuolto tai ystävien ja perheen kanssa vietetty aika.

Osan maksamistasi veroista ym. maksuista saat ehkä takaisin julkisina palveluina tai eläkkeenä, mutta et voi irtisanoutua, vaikka katsoisit että niiden arvo ei ole 50% elämäsi työtunneista.

Verotus on tehokas tapa hallita ihmisiä. Se on eräänlaista vapaan karjan orjuutta, jossa alamainen saa itse valita mitä työtä tekee ja kuinka paljon. On helppoa ottaa duunarin rahoista puolet pois ennen kuin ne ovat edes hänen pankkitilillään. Paljon vaikeampaa ja kalliimpaa on rangaistuksella uhaten pakottaa hänet työntekoon tai käydä hänen kotonaan takavarikoimassa aineellista omaisuutta. Lopputuloksen kannalta kyse on kuitenkin samasta asiasta.

Oma lukunsa on rahajärjestelmä. Koska raha määrää mihin ihmiskunnan resurssit käytetään, on setelipainon vartijalla huomattavan paljon valtaa. Rahajärjestelmää ymmärtämätön ei voi oikein sanoa ymmärtävänsä paljoakaan yhteiskunnan toiminnasta. On hienoa, että uudenlainen rahajärjestelmä Bitcoin on herätellyt ihmisiä miettimään tärkeitä kysymyksiä: mitä raha on, mistä se tulee ja miten se toimii?

Lyhyesti: Raha on yleinen vaihdon väline ja arvon mitta. Euroja ja dollareita syntyy (tyhjästä) kun 1) keskuspankki ostaa valtioiden tai talletuspankkien velkakirjoja tai muita arvopapereita, tai 2) kun asiakas lainaa rahaa talletuspankilta. Rahaa poistuu kierrosta kun pankkilainoja maksetaan takaisin, tai kun keskuspankki myy omistamiaan velkakirjoja tai muita arvopapereita. Rahan luontia ja poistumista säätelemällä keskuspankkien on tarkoitus ylläpitää hintavakautta.

Keskuspankit käyttävät valtaa ohjauskoron avulla. Ohjauskorko on keskuspankin tarjoaman lainarahan hinta, jonka säätäminen vaikuttaa siihen, minkä verran uusia lainoja otetaan ja minkä verran siis uutta rahaa syntyy.

Itävaltalainen taloustiede kritisoi korkojen ohjailua hintasääntelynä, joka lähettää vääriä signaaleja resurssien todellisesta riittävyydestä ja johtaa epäterveeseen nousukausien ja lamojen sykliin.

Keskuspankit voivat myös halutessaan taikoa uutta rahaa ja ostaa sillä markkinoilta arvopapereita, mistä käytetään nimitystä “määrällinen elvytys”. Joskus keskuspankit taikovat rahaa suoraan valtion tilille, mitä kutsutaan setelirahoitukseksi.

Uuden rahan luonti hyödyttää niitä joiden käsiin raha ensimmäisenä päätyy ja haittaa muita rahan omistajia, kun sen arvo vähitellen laskee.

Määrällinen elvytys

Vaikka bitcoinitkin luodaan tyhjästä, järjestelmässä ei ole vallankäyttäjää, joka voisi mielivaltaisesti luoda uutta rahaa. Uusia bitcoineja ei synny sillä että joku ottaa lainaa bitcoin-pankista. Bitcoinien säilytystä ja siirtoa ei ole keskitetty pankeille eikä tilejä tarvitse yhdistää luonnolliseen henkilöön, minkä vuoksi rahavirtojen verotus ja muu sääntely ylhäältä käsin on vaikeaa. Bitcoinin käyttöä arvon mittana on tähän mennessä haitannut sen suuri volatiliteetti, eli kysynnän ja tarjonnan vaihtelut.

Raha on vakava asia.

Raha on diippiä shittiä. Se ei kuitenkaan ole ainoa elämän mahdollisuuksia ja liikkumavaraa määrittävä asia, vaan siihen vaikuttavat myös maine ja luottamus. Olemalla hyvä tyyppi voit kokea ilmaiseksi asioita joista joutuisit muuten maksamaan, tai asioita joita ei edes rahalla saa. Ystävyyttä ja rakkautta ei voi ostaa, joskin rahalla saa paremmat edellytykset niiden hankkimiseen.

--

--